Praktijk Bovenal

Nekklachten

Heb jij een pijnlijke nek of andere nekklachten? Je bent niet de enige: zo’n 70% van de Nederlanders heeft wel eens een ‘vaste’ of pijnlijke nek. Bij veel mensen neemt de nekpijn na enkele weken af, maar bij het merendeel van de patiënten zullen de klachten aanhouden. Of terugkeren. Jouw nek kan niet alleen pijnlijk, maar ook stijf en vermoeid aanvoelen.

Bij 95% van de mensen zijn de nekklachten gevolg van overbelasting, bijvoorbeeld een heftige acute overbelasting door een trauma, zoals een ongeval. Dergelijke klachten lossen zich meestal niet vanzelf op. Met behulp van manuele therapie kan jouw nek zich weer herstellen.

“Heleen is een fysiotherapeute die naast haar enorme deskundigheid vooral uitblinkt in haar open en duidelijk communicatie. Met haar nuchtere blik en humor voel je je meteen op je gemak. Je hebt gevoel dat er echt naar je geluisterd wordt en dat ze oog heeft voor het persoonlijke verhaal achter je klacht. Absolute aanrader.” - Monica H.

Soorten nekklachten

Specifieke nekklachten

Specifieke nekklachten zijn klachten waarvan een medische oorzaak kan worden aangetoond. Het is in deze gevallen duidelijk waar de klachten vandaan komen. Denk hierbij aan een botbreuk (fractuur), tumor, reumatoïde artritis of cervicale radiculopathie. 

Aspecifieke nekklachten

Aspecifieke nekklachten zijn klachten waarvan (nog) geen medische oorzaak kan worden aangetoond, maar wel een disfunctioneren van de nek. Bijvoorbeeld: slijtage van de nek, houding gerelateerde klachten, (chronische) overbelasting van de nek of traumatische nekklachten.

  • Aspecifieke nekklachten

    95% van de gevallen van nekpijn is aspecifiek. Dat wil zeggen dat er geen sprake is van een specifiek letsel in de nek, maar meer het gevolg van een overbelasting of een trauma. Bij overbelasting ontstaan functiestoornissen. Deze ontstaan door een kortere of langere overbelasting van het gewricht. Bewegen wordt dan moeilijk en vaak pijnlijk waardoor een bepaalde dwangstand in een gewricht kan ontstaan. Door verkramping van spieren en door afname van de weefseldoorbloeding kan de pijn ook uitstralen naar andere delen van het lichaam. Dit proces kan zichzelf in stand houden, waardoor klachten niet vanzelf over gaan.

    Het natuurlijk beloop bij nekpijn is dat de pijn binnen zes weken afneemt. In een algemene populatie zal 50 tot 85% van de patiënten met nekpijn echter opnieuw of nog steeds nekpijn rapporteren in de daaropvolgende vijf jaar.

    Het is van belang om actief te blijven en waar nodig pijnstilling te nemen, zodat je meer ontspannen kan blijven bewegen.

    Worden de klachten niet vanzelf beter of verergeren ze zelfs? Dan heeft het absoluut zin om de hulp van een manueel therapeut in te schakelen.

  • Nekklachten na ongeval

    Gevaar zit in een klein hoekje. Na een ski-ongeval of auto-ongeluk ben je allang blij dat je geen ‘blijvend letsel’ hebt, zoals de arts dat noemt. En hoewel je dat graag wil geloven, heb je tóch pijn in je nek. Nog steeds. Misschien voel je ook hoofdpijn of heb je last van duizeligheid. Herken je dit? Dan kan er sprake zijn van traumatische nekklachten (ook wel: whiplash associated disorders, WAD).. Symptomen bij nekklachten na trauma:

    • Pijn in de nek, schouders en eventueel in de armen
    • Hoofdpijn, vooral in de achterkant van het hoofd, soms uitstralend naar het voorhoofd
    • Moeite met bewegen omdat de nek stijf is geworden direct na het ongeval</li

    Deze klachten kunnen gepaard gaan met duizeligheid, hoofdpijn, visusstoornissen, misselijkheid, oorsuizen, doofheid, tintelingen in de handen, eenzijdige brachialgie op basis van schouderklachten, lage rugklachten, post-traumatische stress-stoornissen (depressie)  en cognitieve functiestoornissen.

    De oorzaak van deze klachten is complex. Het komt er in grote lijnen op neer dat er een te grote spanning is komen te staan op het steunweefsel van de wervelkolom. Deze verstoring kan zichzelf niet volledig herstellen, dus het is belangrijk dat je hier hulp bij zoekt, bijvoorbeeld bij een manueel therapeut.

  • Cervicale radiculopathie

    Cervicale radiculopathie doet zich voor als een zenuwwortel vanuit de ruggengraat, ter hoogte van de nek, samengedrukt raakt of dat de zenuw om een andere reden geïrriteerd raakt. Deze compressie kan om verschillende redenen ontstaan. Mogelijke oorzaken zijn:

    • Artrose of ouderdomsslijtage van de tussenwervelschijf
    • Een hernia of uitstulpende tussenwervelschijven door trauma of degeneratie
    • Nekhernia na trauma (vooral bij jongere mensen)
    • Wervelkanaalstenose, een vernauwing van de ruimtes waarin de zenuwen lopen
    • Een tumor, goed of kwaadaardig, die de zenuwwortel samendrukt

    De symptomen van cervicale radiculopathie zijn afhankelijk van de zenuw waar het om gaat. Veelvoorkomende symptomen zijn:

    • Pijn in het schouderblad, de nek, schouder, borst of arm, waarbij de pijn mogelijk naar de vingers doorstraalt (langs de baan van de betreffende zenuwwortel)
    • Als ‘scherp’ omschreven pijn of ‘tintelingen’ in het nekgebied
    • Een algemeen doffe pijn of gevoelloosheid rondom de zenuw
    • Zwakte in de schouder, arm of hand
    • Pijn die verergert bij bepaalde bewegingen van de nek

Hoe kan een manueel therapeut jouw nekklachten verhelpen?

Een manueel therapeut analyseert waarom jouw nek zich niet vanzelf herstelt. Dat gebeurt middels een gesprek en een lichamelijk onderzoek. Zodra bekend is welke factoren een rol spelen, krijg je op een maat gemaakte behandeling met oefeningen. Bijvoorbeeld om de aanspanningspatronen van de spieren te herstellen. Daarnaast leer je hoe jouw dagelijks leven een rol kan spelen bij het herstel van jouw nekklachten.

  • Behandeling bij aspecifieke nekklachten

    Gaan de aspecifieke klachten niet over, of sterker nog, verergeren ze? Dan zal de manueel therapeut kijken welke factoren het herstel in de weg zitten. Vervolgens krijg je een specialistische behandeling om de pijn en de klachten verminderen. Je krijgt specifieke oefeningen om het disfunctioneren van de nek en bijbehorende structuren te herstellen. Ook krijg je advies over je nek, zodat je precies weet welke bewegingen en activiteiten jouw herstel bevorderen. Dat kan al een deel van de angst, en daarmee ook de spanning op de nek, wegnemen.

  • Behandeling bij cervicale radiculopathie

    Eerst zal er een goede diagnose worden gesteld. In ongeveer 60% van de gevallen zal de klacht conservatief (dat wil zeggen zonder operatie) kunnen herstellen. De manueel therapeut zal je hierbij begeleiden. Dat gebeurt aan de hand van artrogene technieken en het verbeteren van aanspanningspatronen van de nekspieren. Zowel in ontspanning als tijdens specifieke krachttrainingen. Ook krijg je advies over de aandoening en hoe je hier in het dagelijks leven mee om kunt gaan.

    Tijdens de behandeling krijg je nauwe begeleiding en wordt er veel overlegd met je (huis)arts. Zo is het gebruikelijk dat je medicatie krijgt om de pijn te verlichten en je mobiliteit te vergroten.

    Kan manuele therapie jou niet of onvoldoende helpen herstellen? Dan zal de manueel therapeut met jou meedenken over een andere behandeling bij een andere medisch specialist.

    “2 jaar geleden ben ik aan mijn nek geopereerd. Ik had een dubbel hernia en stenose, die niet conservatief konden herstellen. Helaas was de operatie niet zonder complicaties verlopen. Na de operatie kon ik mijn linker bovenarm niet meer bewegen en had ik aan mijn linkerkant nek, schouder en arm veel pijn. Een jaar lang werd ik in het ziekenhuis van specialist naar specialist verwezen en uiteindelijk door mijn revalidatiearts naar Heleen Boven doorverwezen. Zij was de eerste specialist die mij van top tot teen onderzocht, wat was ik blij eindelijk iemand die echt naar mij luisterde. Ook nam Heleen de tijd om samen met mijn revalidatiearts mijn medisch dossier grondig door te nemen, zodat ze mij doelgericht kon behandelen. Haar behandelingen en oefeningen die ik meekreeg hebben ervoor gezorgd dat ik binnen 3 maanden mijn bovenarm weer kon bewegen en nam de pijn af!! Naast haar deskundigheid verricht ze haar werk op een zeer professionele wijze in een relaxte ontspannen sfeer waardoor het werken aan je herstel leuk wordt. In mijn ogen doet haar praktijknaam haar dan ook echt eer aan, ze is wat mij betreft Bovenal de beste. Dankjewel Heleen!” - Alice Poeteray.

  • Behandeling bij traumatische nekklachten (na ongeval)

    Bij traumatische nekklachten ben je van het ene op het andere beperkt in je dagelijks functioneren. In de dagen na het ongeval kunnen er nog klachten aan de oppervlakte komen, ook als ze in het ziekenhuis hebben gezegd dat er niks aan de hand is. Dit hoeft niet te betekenen dat er iets stuk is, waarvoor je gips, een operatie of andere ingrepen vanuit het ziekenhuis nodig hebt. Maar het weefsel heeft wel een optater gehad en heeft zijn herstel nodig. En dan moet je op geleide van de klachten weer gaan belasten… 

    Hoe doe je dat als je dit nog nooit hebt meegemaakt? Wie vertelt je wat je te wachten staat en wie schept er orde in de chaos en verhalen die er op internet staan? Komt het wel weer goed? Moet je meer gaan bewegen, of juist rust nemen? Dit zijn allemaal vragen die de meeste mensen met klachten na een trauma wel herkennen. In de meeste gevallen herstellen mensen volledig van de klachten, alleen is het fijn om daar ondersteuning en voldoende uitleg bij te krijgen. 
    Manueel therapeut Heleen helpt hier graag mee. Want tijdens de fysieke revalidatie van het weefsel, komt er veel meer op je pad. Binnen de grenzen van haar expertise kan ze veel voor je betekenen. En als er andere expertise nodig is, dan zal ze die met je zoeken. 


    Daarbij is het belangrijk dat je weet wat er op weefselniveau gebeurd is, uiteraard in een taal die je begrijpt. Zodat je beter voorbereid bent op de revalidatie er daardoor met meer vertrouwen de tijd kunt nemen om het lichaam op de juiste manier te laten herstellen.


    Dat kan betekenen dat je tijdelijk een stap terug moet doen qua belasting, maar als je weet waarom je dat doet en waar het uiteindelijk naartoe leidt ,dan is het makkelijker om vol te houden. Er wordt vanuit de medische richtlijn mbt deze klachten duidelijk geadviseerd om zo snel mogelijk weer actief te zijn, als dit maar in de juiste verhouding is. Daar zal Praktijk Bovenal je helpen!

Praktijk Bovenal helpt jou erbovenop

Manueel therapeut Heleen gebruikt haar specialistische kennis om jouw nek weer ‘de oude’ te laten worden. Op een tempo dat jij steeds minder beperkt wordt in je dagelijks leven, zonder de nek (opnieuw) te overbelasten. Dit gebeurt binnen de mogelijkheden van fysiotherapie en manuele therapie. Blijkt er een andere of aanvullende therapie nodig te zijn? Heleen weet welke experts jou mogelijk verder kunnen helpen.

Maak een afspraak bij Praktijk Bovenal

Vraag jij je af wat te doen bij nekklachten? Praktijk Bovenal doet er alles aan om het herstel van jouw nek te bevorderen. Zodat jij op termijn minder klachten ervaart en de kwaliteit van jouw dagelijks leven toeneemt! Neem gerust contact op voor extra informatie of om een afspraak te maken.

Neem contact op

Praktijk Bovenal

Rivierenhof 2
9725 HA Groningen

Tel: 06 48 31 04 73
E-mail: info@praktijkbovenal.nl

KvK nr: 69458812

Vraag stellen of afspraak maken?

Naam
E-mailadres
Telefoonnummer
Fysiotherapeut
     
Je bericht
Het laatste nieuws
Corona beleid per 1 april 2022

Na twee jaar met maatregelen geleefd te hebben gaan we in de lente van 2022 weer terug naar het ’oude normaal’. Mondkapjes zijn niet meer verplicht, de QR-code hoeft niet meer getoond te worden en de isolatieperiode na een coronabesmetting is verkort. Samengevat....

lees verder
Corona beleid mbt quarantaine en je bezoek aan de praktijk

Vanaf 25 januari is er een nieuw beleid ingesteld, vanuit de overheid, met betrekking tot de quarantaine regels. Wanneer je een booster prik hebt gehad of kort geleden corona hebt doorgemaakt, hoef je niet meer in quarantaine als er iemand uit jouw huishouden....

lees verder
Adres
Praktijk Bovenal
Rivierenhof 2
9725 HA Groningen
Tel: 06 48 31 04 73
E-mail: info@praktijkbovenal.nl
Locatie en Route