Praktijk Bovenal

Manuele therapie

Manuele therapie en fysiotherapie

Met fysiotherapie kun je een breed scala aan lichamelijke klachten verlichten en verhelpen. Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die ingaat op de werking van gewrichten en de wervelkolom. Dat komt bijvoorbeeld van pas bij klachten zoals (lage) rugpijn, hoofdpijn, nekpijn of duizeligheid.

Bekijk alle klachten

Wat is het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie?

Fysiotherapeut  Manueel therapeut
Fysiotherapie is een paramedisch beroep dat zich richt op het bewegingsapparaat van de mens. Het doel is klachten stabiliseren, verminderen of wegnemen.  Dat gebeurt aan de hand van onderzoeken, adviezen, oefeningen en behandelingen.
Manuele therapie is een specialisatie binnen fysiotherapie, waarbij bewegingsvrijheid en mobiliteit centraal staan. Doordat de manueel therapeut verder kijkt dan die ene, specifieke klacht, is de klachtenanalyse veel nauwkeuriger. 

Hoe werkt manuele therapie? 

Een manueel therapeut analyseert hoe je beweegt, hoe je gewrichten met elkaar samenwerken en welke factoren er nog meer van invloed zijn op jouw klachten. Vervolgens krijg je een persoonlijke behandeling om eventuele pijn te verminderen en om je lichaam soepeler te maken. Ook krijg je inzicht in de werking van jouw lichaam en krijg je tips om nieuwe klachten te voorkomen. Manuele therapie verbetert op lange termijn jouw kwaliteit van bewegen en daarmee ook je kwaliteit van leven.

Waarom manuele therapie? 

Je bewegingspatroon kan verstoord zijn of je kunt de klachten onbewust in stand houden door de verkeerde bewegingen te maken. Ook kan het zijn dat je ongemerkt over fysieke grenzen gaat, of dat je de grenzen juist niet durft op te zoeken, uit angst dat je klachten verergeren. Tot slot kan je pijnsysteem ontregeld zijn, waardoor je bijvoorbeeld sneller hoofdpijn krijgt. Dat zorgt voor spanning, wat vervolgens weer in hoofdpijn resulteert. Manuele therapie helpt jou om deze vicieuze cirkel te doorbreken.  

Over de manueel therapeutische behandeling

Meestal bestaat een manueel therapeutische behandeling uit manipulatie en mobilisatie van je gewrichten, al dan niet in combinatie met oefentherapie en/of impulstechnieken. Wat houdt dat in?

Manipulatie en mobilisatie Impulstechnieken Oefentherapie
Manipulatie of mobilisatie verhelpt de functiestoornis van het gewricht. Door de omliggende lichaamsdelen op een bepaalde manier te bewegen, neemt de pijn af en kan de beweging van de gewrichten verbeteren. Bij impulstechnieken worden de gewrichten wat sneller bewogen. Schrik niet als je een krakend geluid hoort of een vreemd gevoel ervaart; dit hoort er gewoon bij. De bewegingen zijn over het algemeen niet pijnlijk. Oefentherapie richt zich op het herstel van bewegings- en spieraanspanningspatronen. Dagelijkse activiteiten worden geanalyseerd en geoefend. En dan met name de houdingen die (terugkerende) klachten geven. 

Keren jouw klachten na de behandeling weer terug? Dan zal de manueel therapeut jouw klachten opnieuw onderzoeken om de oorzaak te achterhalen.

Manuele behandelingen bij Praktijk Bovenal

Bij Praktijk Bovenal hoef je niet te kiezen tussen fysiotherapie of manuele therapie. Je hoeft je ook niet te verdiepen in alle terminologie. Het enige wat jij hoeft te doen, is contact op te nemen en jouw verhaal te delen. Vervolgens zal de fysio- en manueel therapeut de klachten in kaart brengen en de juiste behandeling kiezen. 

Neem contact op

Praktijk Bovenal

Rivierenhof 2
9725 HA Groningen

Tel: 06 48 31 04 73
E-mail: info@praktijkbovenal.nl

KvK nr: 69458812

Vraag stellen of afspraak maken?

Naam
E-mailadres
Telefoonnummer
Fysiotherapeut
     
Je bericht
Het laatste nieuws
Corona beleid per 1 april 2022

Na twee jaar met maatregelen geleefd te hebben gaan we in de lente van 2022 weer terug naar het ’oude normaal’. Mondkapjes zijn niet meer verplicht, de QR-code hoeft niet meer getoond te worden en de isolatieperiode na een coronabesmetting is verkort. Samengevat....

lees verder
Corona beleid mbt quarantaine en je bezoek aan de praktijk

Vanaf 25 januari is er een nieuw beleid ingesteld, vanuit de overheid, met betrekking tot de quarantaine regels. Wanneer je een booster prik hebt gehad of kort geleden corona hebt doorgemaakt, hoef je niet meer in quarantaine als er iemand uit jouw huishouden....

lees verder
Adres
Praktijk Bovenal
Rivierenhof 2
9725 HA Groningen
Tel: 06 48 31 04 73
E-mail: info@praktijkbovenal.nl
Locatie en Route